Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Gemiddeld huis volgend jaar € 10.000 duurder

Gefeliciteerd! Je huis is nu 4% meer waard dan een jaar geleden. Dat levert je een winstje op bij verkoop van je eigen huis of het voorkomt een restschuld. Het gaat dus goed met de huizenmarkt en huizenprijzen. Als deze waardestijging doorzet, en daar lijkt het wel op, is een gemiddeld huis volgend jaar € 10.000 duurder. Een update op de woningmarkt.

Het CBS en het Kadaster presenteren iedere maand de cijfers over de huizenprijzen en woningverkopen van de maand ervoor. In dit geval dus over april 2016. Goed nieuws wat betreft de woningprijzen én het aantal verkopen.

Huizenprijzen stijgen 4% 

Wie vorige maand een woning kocht, betaalde daar gemiddeld € 239.500 voor. De woningprijzen zijn daarmee 4% hoger dan een jaar geleden. Zet deze stijging door, en daar ziet het wel naar uit, dan betaal je over een jaar voor hetzelfde huis wéér 4% meer. De gemiddelde woning zou dan  € 249.100 kosten. Een prijsstijging van bijna € 10.000.

Wacht niet tot je restschuld verdwenen is

Nog steeds hebben meer dan een miljoen Nederlanders op dit moment een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de woning. Een deel van hen wil graag verhuizen, maar wacht eerst nog even tot de kans op een restschuld wat kleiner is. Want hoe duurder je je huis verkoopt, hoe beter... toch?

Nee, niet helemaal. Zeker niet als je van plan bent om naar een groter, ofwel duurder huis te verhuizen. Als je langer wacht met verhuizen dan lijkt het er inderdaad op dat je restschuld straks een stuk kleiner is. Maar je vergeet dan dat ook die duurdere toekomstige woning in waarde aan het stijgen is. Per saldo kan wachten je dus geld kosten.

Een rekenvoorbeeld:

Een restschuld opvangen met de waardestijging van je huis is meestal wel zinvol als je van je huidige koopwoning verhuist naar een goedkopere woning of naar een huurhuis.

Gemiddelde koopsom nu net boven NHG kostengrens

Met een koopsom van bijna € 239.500 komt de prijs van een gemiddelde woning nu al boven de kostengrens voor een hypotheek o.b.v. Nationale Hypotheek Garantie. Een NHG-huis mag maximaal € 231.132 kosten. Je uiteindelijke hypotheek mag wat hoger zijn, maximaal € 245.000.

Wie dit jaar een woning wil kopen in dit prijssegment, doet er goed aan de waardestijgingen in de gaten te houden. Een NHG-hypotheek scheelt je immers behoorlijk in de hypotheeklasten.

Aantal verkopen op peil

Makelaars hebben het er maar druk mee. Na jarenlang bikkelen om huizen te verkopen, zitten we inmiddels weer rond hetzelfde aantal verkopen als vóór de crisis. Vorige maand wisselden 16.387 woningen van eigenaar. 

Zoals je ziet kent het aantal woningverkopen een behoorlijk grillig verloop. Dat komt omdat we als woningkopers zeer gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf, zoals besluiten en maatregelen in de politiek of de financiële sector.

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn ruim 25% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het is altijd afwachten hoe het aantal woningverkopen zich verder ontwikkelt, maar voorlopig lijkt het erop dat we dit jaar op een recordaantal verkopen afstevenen. Goed nieuws voor iedereen die zijn huis dit jaar wil verkopen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie