Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Wat kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Zzp'ers schatten de kosten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering structureel te hoog in. Niet een beetje te hoog, maar vaak zelf twee of drie keer meer dan de premie die ze in werkelijkheid zouden betalen. En dat is zonde, want daardoor blijven veel zzp'ers onverzekerd doorwerken.

In Nederland zijn ruim een miljoen zzp'ers actief. Omdat er geen werkgever is, zijn zij als zelfstandigen zelf verantwoordelijk voor hun inkomen als ze ziek of arbeidsongeschikt zijn. Toch heeft slechts één op de drie zelfstandigen een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) gesloten. Zzp'ers vinden een aov vooral te duur, blijkt uit onderzoek van inkomensverzekeraar Aegon.

Indicatie kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering
De prijs van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe oud ben je en in welke beroepgroep ben je werkzaam, zijn de belangrijkste. Ter indicatie. Een 30-jarige freelance vormgever met een jaarinkomen van € 32.000 heeft al een aov voor € 75 per maand.

Let wel: dat is een brutobedrag. De premie van een aov is fiscaal aftrekbaar. Netto betaalt de vormgever dus nog geen €50 per maand voor zijn aov. Voor dat geld krijg je tot je aow-leeftijd 80% van je inkomen uitbetaald als je arbeidsongeschikt wordt. De wachttijd, de periode die je ziek of arbeidsongeschikt moet zijn voor de verzekering gaat uitbetalen, bedraagt in dit geval één maand.

Beroepsgroep met meeste onverzekerden
Mensen met lichamelijk zware beroepen zijn zich klaarblijkelijk het meest bewust van hun kwetsbaarheid. Zzp'ers in de bouw en de industrie hebben zich het vaakst verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. De meeste onverzekerden zijn te vinden in de zakelijke dienstverlening. Opmerkelijk, want klachten zoals een burn-out komen juist vaker voor in de dienstensector.

Een verzekering als een maatpak
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is helemaal op je persoonlijke wensen af te stemmen. Er zijn verschillende factoren die een aov voordeliger of juist uitgebreider kunnen maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een korte of langere wachttijd. Ook het inkomen dat je wilt verzekeren is zelf te kiezen.

Wanneer ben je precies arbeidsongeschikt?
Daar zijn verschillende definities voor. Een tandarts die zijn wijsvingers niet meer kan gebruiken, is arbeidsongeschikt voor zijn beroep. Maar hij kan nog wel andere functies uitvoeren op zijn niveau.

Je kunt voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen die uitbetaalt als je arbeidsongeschikt wordt voor je huidige beroep. Dat is duurder dan een aov die gaat betalen als je ook geen ander werk meer kunt doen passend bij je opleidingsniveau.

Door dit soort variabelen aan te passen, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering ook prima betaalbaar voor beginnende zzp'ers.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie