Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven moet up-to-date zijn

Je zakelijke verzekeringspakket heeft regelmatig onderhoud nodig. Zakelijke polissen zijn toegesneden op bedrijfsspecifieke risico's. Na enkele jaren kunnen die risico's veranderen. Helaas wordt er vaak weinig meer omgekeken naar bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) zodra die eenmaal is afgesloten. 

De premie van een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven is afhankelijk van het risicoprofiel van het bedrijf en de aansprakelijkheidslimiet. Omdat je bedrijf verandert, verandert vaak ook het risicoprofiel. De maximale uitkering per gebeurtenis is dan niet altijd meer adequaat. Is die limiet te hoog, dan betaal je teveel. Maar een te laag maximum kan gevolgen hebben voor de continuïteit van je bedrijf.

Aansprakelijkheid voor brand
Een veelgebruikt voorbeeld van een te lage aansprakelijkheidslimiet is de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. De limiet was onvoldoende om alle claims te dekken en dat leidde uiteindelijk tot het faillissement van een bedrijf dat al bijna zestig jaar bestond. Een brandverzekering up-to-date houden is dus niet altijd voldoende om je belangrijkste risico's af te dekken.

Er zijn meer voorbeelden te bedenken hoe een AVB ontoereikend kan worden. Bijvoorbeeld als je zakelijke partners hebt gekregen die in de Verenigde Staten of Canada gevestigd zijn. Omdat de VS en Canada een andere claimcultuur hebben dan Europese landen, worden deze landen soms uitgesloten van dekking op de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Je AVB verdient dan een update.

Hou je pakket up-to-date
De hoogte van het verzekerd bedrag van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt bepaald door vergelijkingen met het risicoprofiel van andere bedrijven in dezelfde branche. Dat is echter een grove schatting. Met het opstellen van een eigen risicoprofiel is het wel mogelijk om een nauwkeuriger aansprakelijkheidslimiet vast te stellen.

Aansprakelijkheid beperken in algemene voorwaarden
Je kunt je aansprakelijkheid beperken door een bepaling erover op te nemen in de algemene voorwaarden van je onderneming. Bijvoorbeeld door te stellen dat je slechts aansprakelijk gesteld kan worden voor schade tot uiterlijk de maximale vergoeding van de aansprakelijkheidsverzekering. Let op: zorg altijd dat je voorwaarden worden opgesteld in samenspraak met een jurist.

Heb je lang geleden een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten voor je bedrijf, maar heb je geen idee meer of die nog toereikend is? Maak dan een afspraak met onze specialist bedrijfsverzekeringen. We geven je graag advies of een second opinion.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie