Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Hoge prijzen en krappe aanbod verpesten feestje huizenmarkt

De huizenmarkt breekt record op record, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Kadaster. Nog nooit zijn er in één kwartaal zo veel huizen verkocht als eind vorig jaar. Ook de prijzen stijgen stevig door. We willen het feest op de woningmarkt niet verpesten. Toch is een nuancering op zijn plek. Boosdoeners zijn het krappe aanbod en de betaalbaarheid die onder druk staat.

Het Kadaster registreerde in het laatste kwartaal van 2017 het record van 66.000 woningverkopen. De organisatie meet het moment waarop de woningverkoop al bij de notaris is afgerond. Dit loopt dus achter op het akkoord bij de makelaar zelf.

Woningverkopen daalt?

Cijfers van makelaarsvereniging NVM laten juist een ander beeld zien. Die geven aan dat het aantal verkopen is gedaald eind 2017. Vooral minder dure huizen, waaronder appartementen, gingen minder over in andere handen. De NVM heeft relatief actuele cijfers omdat verkopen bij een makelaarskantoor direct meetellen.

Minder aanbod, hoge prijs

Dat makelaars minder verkopen komt niet doordat er minder mensen op zoek zijn naar een koophuis. Aan koopinteresse geen gebrek zelfs. Het probleem is dat er steeds minder huizen te koop staan. Als we kijken naar de NVM, dan hebben makelaars het laagste aantal huizen in de verkoop sinds 2003.

Het krappe aanbod aan huizen zorgt voor meer concurrentie onder kopers. Dit zie je terug in de huizenprijzen. Als je een populair huis wilt bemachtigen, ontkom je er vaak niet aan om boven de vraagprijs te bieden. Dit remt het aantal verkopen. Niet iedereen kan of wil namelijk meedoen aan deze prijzenslag.

Amsterdam geen koploper meer

Wie in de hoofdstad een huis kocht, betaalde in het laatste kwartaal van vorig jaar 14 procent meer dan het jaar ervoor. Ondanks deze forse stijging is Amsterdam geen koploper meer. In Den Haag (20%) en Almere (18%) ging het nog harder. Ook in andere (stedelijke) gebieden vertoont de huizenmarkt overspannen trekjes.

Starters kind van de rekening

Vooral voor startende huizenkopers is het een lastige markt. De prijzen stijgen terwijl je juist minder makkelijk zonder eigen spaargeld aan een passende hypotheek komt. In het segment goedkopere woningen is de afname in verkopen dan ook het grootst. Simpelweg omdat de prijs en betaalbaarheid het vinden van een betaalbaar startershuis in de weg staat.

Het gaat goed op de huizenmarkt. Misschien zelfs wel iets te goed. Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Ga dan niet overhaast te werk. Voor je het weet wordt je meegesleept in het grote prijzencircus. Graag bekijken we vooraf met je wat in jouw situatie een verantwoorde en aantrekkelijke hypotheek is. Geef dit aan via het onderstaande formulier en je hoort snel van ons.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie