Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Een aov is aftrekbaar, maar weinig zzp'ers weten het

De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is aftrekbaar voor de belasting. Ben je een aov aan het overwegen, dan is die aftrekbaarheid een factor van belang. Toch blijken vooral zzp'ers niet van de fiscale regels op de hoogte. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz. Slechts 41 procent van de jonge zelfstandigen weet van de aftrekbaarheid.

Een ondernemer heeft geen sociaal vangnet bij korte of langdurige arbeidsongeschiktheid. Het risico om niet meer te kunnen werken verzeker je met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov). Helaas blijkt vooral voor starters de premie vaak een struikelblok. Neem je de fiscale aftrekbaarheid echter niet mee, dan ontstaat er een verkeerd beeld van de werkelijke kosten.

MKB'ers vaak wél verzekerd
Allianz zag ook dat de grote van het bedrijf van invloed is op de bereidheid om een aov af te sluiten. Ondernemers in het groot MKB hebben in 62 procent van de gevallen een arbeidsongeschiktheidsverzekering. In het klein MKB is dat percentage al gezakt tot 37 procent. Onder zzp'ers is het aandeel verzekerden slechts 17 procent van het totaal.

Vrouwen zijn minst geïnteresseerd in aov
Een opmerkelijk resultaat uit het onderzoek van Allianz is dat vrouwen minder geld over hebben voor een aov dan mannen. Terwijl juist jonge vrouwen met een kinderwens extra gebaat zijn bij een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering. Van een betaalde zwangerschapsverlof zoals werknemers die hebben, is immers geen sprake.

Er bestaat wel de zwanger-en-zelfstandig-regeling. Dat wordt betaald door het UWV en is bijvoorbeeld nooit hoger dan het minimumloon. Dat is geen vetpot. Heb je een kinderwens? Kies dan voor een aov met zwangerschapsdekking om je inkomen aan te vullen tijdens je verlof. Hou er wel rekening mee dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen een wachttijd hanteren van 1 tot 2 jaar voor je een beroep kunt doen op de zwangerschapsdekking.

Nieuwe beroepenlijst verandert premie
De enorme toename van het aantal zelfstandigen heeft er toe geleid dat verzekeraars hun premieberekening al eens kritisch tegen het licht hebben gehouden. Het zou kunnen dat door die betere risicospecificatie, de premie van een aov inmiddels heel anders uitpakt dan een jaar geleden.

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn helemaal op maat te maken. Door slimme keuzes te maken wat je wel en niet wilt verzekeren, kun je eenvoudig stevig besparen op je aov. Ben je benieuwd wat een aov voor jou kost? Neem contact op met AdviesNet en we maken vrijblijvend een offerte voor je, gebaseerd op exact jouw wensen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie