Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Huizenprijzen stijgen maar verkopen dalen: wat zegt dat?

Wie in april een huis kocht, betaalde daar gemiddeld 8,8 procent meer voor dan in dezelfde maand vorig jaar. Een teken van goed lopende woningmarkt? Dat is nog maar de vraag. Door de alsmaar stijgende huizenprijs staat de betaalbaarheid onder druk. Vooral starters hebben moeite om een geschikt huis te vinden dat binnen het budget past. Hoe nu verder?

In 2008 was het feest op de woningmarkt, met een piek in de huizenprijzen. Dat feest werd ruw verstoord door een crisis op de woningmarkt die duurde tot 2013. Sinds het dieptepunt destijds zijn de prijzen weer gestegen en zijn we weer terug op het oude niveau .

Daling aantal woningverkopen
Het kadaster registreerde over de eerste vier maanden van dit jaar 68.372 woningverkopen. Een daling van bijna zes procent in vergelijking met dezelfde periode in 2017. Waar de prijs dus verder is gestegen, geldt dit niet voor het aantal verkopen.

Huis kopen lastig voor starters
Naast het aantal woningverkopen zijn ook de hypotheekaanvragen een goede graadmeter. Voor het eerst in vijf jaar zijn er op jaarbasis minder hypotheken verstrekt. Vooral starters lieten het afweten, onder deze groep was de daling met 11 procent het grootst.

Dit komt niet omdat starters geen huis meer willen kopen. Het bedrag dat je voor je eerste woning kunt lenen is in veel gevallen niet voldoende door de opmars van de prijzen.  Bovendien profiteer je als starter nog niet van overwaarde op een eerder gekochte woning.

Hogere gemiddelde hypotheeksom
Ondanks de afname van het aantal hypotheekaanvragen hebben hypotheekverstrekkers juist meer geld uitgeleend aan huizenkopers. Ofwel, minder mensen vragen een hypotheek aan maar deze is wel hoger per persoon. Zo komt de gemiddelde hypotheeksom voor het eerst uit boven de 300.000 euro. Ook starters gaan een hogere hypotheekverplichting aan, ze leenden zo’n 3 procent meer ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Einde stijging huizenprijzen?
Het vertrouwen van kopers op de woningmarkt is vrij hoog, gelet op de relatief hoge prijs die kopers bereid zijn te betalen. Desondanks worden er minder huizen verkocht. Vooral het afnemende aanbod aan betaalbare en passende woningen is daar debet aan. Overigens verschilt dat per koper. Een betaalbaar huis vinden in de provincie is makkelijk dan een geschikt startersappartement of woning in een drukke stad.

Naarmate de huizenprijzen verder stijgen, raakt een passende koopwoning voor een toenemende groep buiten financieel bereik. Dat raakt zowel de verkopen als de prijzen van huizen.

Voor de korte termijn is een grote omslag op de huizenmarkt niet te verwachten en is het nog feest, alsof het 2008 is. Misschien gaat het wel iets te goed. Bij veel populaire huizen maak je geen kans zonder meer te bieden dan de vraagprijs. Bedenk wel dat dit lucht in de prijzen brengt die er in mindere tijden weer uit kan lopen. Ben je van plan om een woning te kopen? We adviseren je graag over de maximale hypotheek die past bij jouw situatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie