Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Vakantieplannen? Check of jouw huis inbraakproof is

Nog even en Nederland pakt weer haar koffers voor een welverdiende vakantie. Tijdens de afwezigheid stijgt het risico op inbraak. Gelukkig kan je zelf de kans verkleinen dat jouw huis het doelwit is. Niet alleen dure alarmsystemen zijn de oplossing. Het begint al bij je voor- en achterdeur, waarbij een goed slot wonderen doet. Check in hoeverre jouw huis inbraakproof is. 

Om te weten welke maatregelen je zelf kunt treffen, is het goed te weten wat de zwakste punten van je huis zijn. Meer dan de helft van de woningen (56,1%) heeft geen goed slot op de deuren. Het forceren van een dergelijk slot lukt een ‘professional’ in nog geen drie minuten.

Ouderwetse koevoet
Zelfs met een goed slot op de deur is de kust nog niet direct veilig. Ook een raam of schuifpui is een populair toegangspunt bij inbraak. Onderstaand de zwakste schakels van het gemiddelde huis.

Een ouderwetse koevoet is nog steeds het meest gebruikte gereedschap om binnen te dringen, gevolgd door het al even simpel schuiven van een pasje tussen de deur.

Gemiddeld € 2.650 schade na inbraak
Los van emotionele schade bij inbraak is het doorgaans ook een financiële strop. Per woninginbraak loopt een woningeigenaar € 2.650 schade op aan gestolen spullen en vernielingen aan het huis. Hier staat een vergoeding van € 1.200 tegenover vanuit de verzekeraar. Dit gaat om een gemiddelde en is afhankelijk van zowel de gestolen spullen als de dekking van de inboedelverzekering.

Wat kan je zelf doen?
Het politiekeurmerk veilig wonen geeft tips ter voorkoming van woninginbraak. Zo is het verstandig om geen sleutels te gebruiken met een adreslabel en helpt het om je aan te melden bij een (digitale) buurtpreventiegroep. Verder doe je er goed aan om waardevolle spullen te markeren of graveren. Alle tips lees je op de website van het politiekeurmerk zelf.

Check hoe inbraakproof jouw huis is
Twijfel je of je jouw huis met een gerust hart achter kunt laten? Check op deze overheidswebsite of je zorgen terecht zijn. Je kunt het controleren met een algemene checklist of per onderdeel van je huis.

Uit onderzoek blijkt dat 46 procent van de mensen een verdedigingsmiddel in huis heeft. Dit varieert van een honkbalknuppel tot pepperspray. Beter is het om te investeren in het voorkomen van inbraak, zodat je op vakantie geen vervelend bericht krijgt van degene die de planten water geeft.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie