Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Domeinnaam vastleggen? Let op het handelsnaamrecht

Iedereen kan een domeinnaam vastleggen. Dat is binnen enkele minuten gedaan en al voor circa € 10 ben je de trotse bezitter van een .NL domeinnaam. Lastiger is het bedenken van een goede domeinnaam die bovendien nog beschikbaar is. Let er in ieder geval op dat je geen inbreuk maakt op het handelsnaamrecht. Je loopt anders het risico dat je uiteindelijk de domeinnaam moet afstaan aan de organisatie die er recht op heeft.

Een handelsnaam is de naam waarmee jouw bedrijf naar buiten opereert. Dit kunnen ook meer namen zijn per bedrijf.

Handelsnamen automatisch beschermd
Handelsnamen zijn automatisch beschermd. Dat wil niet zeggen dat een handelsnaam maar door één organisatie gebruikt kan worden. Zo kan in Limburg bakkerij ‘Het Stokbroodje’ als handelsnaam gebruiken, terwijl een Groningse bakker ook actief is onder die noemer. De kans dat dit conflicteert is klein. Hetzelfde geldt voor dezelfde namen van bedrijven in een hele andere branche.

Domeinnaam is uniek
Een domeinnaam is uniek en kan maar één keer geregistreerd zijn. Dit werkt dus anders dan bij een handelsnaam. Wel heb je verschillende extensies, waaronder .NL, .COM en .EU. Ook kan je een domein anders spellen. Zo valt er genoeg te kiezen.

Bij domeinnamen is het gebruik van handelsnamen toegestaan, tenzij er te veel verwarring kan ontstaan bij bezoekers. Stel de URL www.bakkerijstokbrood.nl is vastgelegd. Vervolgens legt een nieuwe bakker uit hetzelfde dorp www.bakkerij-stokbrood.nl vast. Alleen het streepje verschilt. In deze situatie is het aannemelijk dat er verwarring ontstaat voor bezoekers van beide websites.

Bewust meeliften mag niet
Een recent praktijkvoorbeeld komt van reisbureau Paulusma uit Drachten. Dit reisbureau bestaat al meer dan 90 jaar en gebruikt de domeinnaam Paulusma.nl. Vervolgens is door anderen het domein paulusmareizen.nl vastgelegd. Deze website bevatte commerciële linkjes naar sites waar informatie op stond die verwant is aan de activiteiten van Paulusma.

Duidelijk een bewuste poging om te profiteren van de naamsbekendheid van het reisbureau. Met succes werd dan ook aangekaart dat er sprake was van inbreuk. Op Domjur.nl lees je meer uitspraken over geschillen rond domeinnamen.

Hoe kan je het controleren?
Bij het registreren van een domeinnaam krijg je geen signaal wanneer het gaat om een domeinnaam die problemen op kan leveren. Het is aan te raden om vooraf zelf onderzoek te doen. Je kunt bijvoorbeeld op de website van de Kamer van Koophandel geregistreerde handelsnamen controleren. Daar staat ook bij in welke sector en plaats het bedrijf actief is. Simpelweg even Googlen is vaak ook verhelderend.

Oplossing via geschillenregeling of rechter
Bij het vermoeden van inbreuk kan er op verschillende manieren een zaak van gemaakt worden. Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) heeft een geschillenregeling voor .NL domeinnamen. Een onafhankelijk specialist doet daarbij een uitspraak. Een andere optie is een gang naar de rechter. Zelf contact opnemen en gezamenlijk komen tot een oplossing is de meest voordelige optie.

In dit artikel hebben we enkele voorbeelden genoemd. Het lastige aan het recht rond domeinnamen is dat er geen standaard regels zijn voor iedere situatie. Per zaak moet bekeken worden wat de belangen van beide partijen zijn en of er inderdaad sprake is van inbreuk. Zorg voor jezelf dat het zo ver niet komt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie