Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Eerder een NHG-hypotheek mogelijk voor ondernemers

Ondernemers die langer dan 12 maanden actief zijn kunnen sinds kort een NHG-hypotheek aanvragen. Hiervoor is de Inkomensverklaring Ondernemers in het leven geroepen. Voorheen diende je minimaal over drie jaar cijfers beschikbaar te hebben. Alleen voor ZZP’ers werd een uitzondering gemaakt. De nieuwe inkomensverklaring geldt ook voor ondernemingsvormen als een BV, VOF of maatschap.

Met de nieuwe inkomensverklaring is de NHG-hypotheek voor meer ondernemers mogelijk. Daarbij gaat om een hypotheek van maximaal € 265.000, het huidige maximum voor NHG.

Voordeel hypotheek met NHG
Je kunt Nationale Hypotheek Garantie zien als een vangnet. Mocht je de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen, springt de stichting achter de garantie bij. Het doel is vooral om ervoor te zorgen dat met de financiële steun hulp je in de woning kunt blijven wonen. Is dat niet mogelijk, neemt de stichting je schulden (deels) over. Dat gaat niet zo maar. Er moet sprake zijn van overmacht als arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of een scheiding.

Niet alleen voor jou heeft het vangnet voordelen. De hypotheekbank loopt minder risico en vraagt voor een NHG-hypotheek doorgaans een lagere hypotheekrente. Het voordeel loopt op tot zo’n 0,7 procent per jaar. Wel betaal je een eenmalige vergoeding in ruil voor de zekerheid van NHG. Deze zogenaamde borgtochtprovisie bedraagt dit jaar 1 procent van het hypotheekbedrag.

Uitgebreide toetsing
Voor goedkeuring van de aanvraag volgt toetsing van jouw onderneming. Daarbij wordt uitgebreid gekeken naar de totale balans van de onderneming. Voorop staat dat de onderneming financieel gezond dient te zijn, met voldoende potentie. Naast het zakelijke gedeelte speelt ook je privé-situatie mee. Bijvoorbeeld het eventuele inkomen van een partner en gezinssamenstelling.

Het opstellen van de inkomensverklaring is verplicht voor ondernemers die 12 tot 36 maanden actief zijn. Als de onderneming langer dan 36 maanden bestaat, volstaan ook de IB-aangiftes van de drie voorgaande jaren.

NHG-grens eerder bereikt door stijgende huizenprijs
De maximale grens waar je een NHG-hypotheek voor kunt krijgen wordt aangepast aan de woningprijzen. Het aanpassen gaat echter niet zo snel als de stijging van de prijzen zelf. De gemiddelde koopsom bij de koop van een woning bedroeg in juni € 289.399. Het gemiddelde ligt hiermee fors boven de NHG-grens. Koop je een duurdere woning, dan ben je aangewezen op een hypotheek zonder NHG.

Ben je ondernemer en wil je weten wat in jouw situatie de hypotheekmogelijkheden zijn? Bij AdviesNet voorzien we je graag van deskundig advies. Zo ben jij verzekerd van een verantwoorde hypotheek met laagst mogelijke maandlasten.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

AdviesNet maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie